Dojrzały banan może się jeszcze przydać!

Dojrzały banan

Udostępnij ten post na:

Czy można jeść banany z brązowymi plamami? Większość z nas trzyma je na dystans, ale okazuje się, że dojrzałe banany pokryte brązowymi kropkami są zdrowsze niż te całkowicie żółte. Uważają, że im więcej plam, tym lepiej dla zdrowia.

Co oznaczają brązowe plamki na bananie?

Brązowe plamy na bananie nie oznaczają, że owoc nie nadaje się do spożycia. Pojawiają się podczas dojrzewania owoców, co jest zjawiskiem naturalnym. Owoce zbiera się, gdy są zielone. Wtedy ich skóra jest bogata w chlorofil. Z biegiem czasu, gdy są wysyłane do danego kraju, zachodzi proces przekształcania tego składnika w karoten. Dzięki niemu twardy owoc powoli zamienia się w miękką żółtą skórkę, która łatwo się oddziela. Nowoczesne urządzenia są wyposażone w lodówki, aby maksymalnie spowolnić ten proces, ale gdy kupisz banana, zbrązowieje, nawet jeśli pozostanie w temperaturze pokojowej przez 2 dni. To nie znaczy, że musisz go wyrzucić. Banany z brązowymi plamami mają zupełnie inne cechy niż te z zielonymi plamami i wciąż są w różnych fazach dojrzewania. Japońscy naukowcy przeprowadzili eksperymenty, aby zagłębić się w zjawisko spożywania przez ludzi bardzo dojrzałych bananów. Ich wyniki potwierdziły hipotezę, że wyrzucanie bananów z brązowymi plamami było błędne. Kiedy na bananach tworzą się ciemne plamy, wytwarzany jest czynnik martwicy nowotworów (TNF), co po polsku oznacza czynnik martwicy raka. Według badań, im więcej czarnych plam na bananie, tym wyższa zawartość TNF w owocu. Mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. TNF zwalcza nieprawidłowe komórki nowotworowe, które mogą powstać w każdym z nas. Nie oznacza to jednak, że jedzenie bananów z brązowymi kropkami gwarantuje całkowitą profilaktykę nowotworową, ale z pewnością warto profilaktycznie wprowadzić ten owoc do swojej diety.

Dla kogo dojrzały banan jest najbardziej wskazany?

Osoby aktywne fizycznie, np. chodzące kilka razy w tygodniu na siłownię, z pewnością mogą sobie pozwolić na spakowanie dojrzałych bananów do torby treningowej i zjedzenie ich zaraz po treningu. Z pewnością zaspokoi Twój apetyt. Dojrzałe banany mają jeden z najwyższych wyników sytości po płatkach owsianych, jajkach i serze. Ze względu na wysoką zawartość potasu w tym produkcie, nakrapiany banan może również pomóc zmniejszyć występowanie skurczów mięśni u bardzo aktywnych osób. Jedząc bardzo dojrzałego banana, możemy zauważyć, że jest on znacznie słodszy niż zielony, a nawet żółty banan. Dzieje się tak za sprawą enzymów, które przekształcają cukry złożone (tj. skrobię) w glukozę i fruktozę, tak zwane cukry proste, gdy są dojrzałe. Owoc zmienia również indeks glikemiczny. Wskaźnik ten wzrasta wraz z okresem dojrzewania. Należy pamiętać np. o tym, że diabetycy muszą unikać pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym. W przypadku bananów może to być nawet >70. Niestety diabetycy powinni wyeliminować ze swojej diety banany, zwłaszcza te z brązowymi plamami, aby uniknąć niepotrzebnego podnoszenia poziomu cukru we krwi.

Zobacz więcej

Jak żłobek wpływa na rozwój emocjonalny dzieci
Uncategorized

Jak żłobek wpływa na rozwój emocjonalny dzieci?

Pierwsze lata życia są okresem niezwykle intensywnego rozwoju emocjonalnego u dzieci. To właśnie w tym okresie formują się podstawy ich zdolności do rozpoznawania, wyrażania i

Marchewkowy tort
Przepisy dla dzieci

Marchewkowy tort – Tort bez cukru, glutenu i mleka

Pyszne trzywarstwowe ciasto marchewkowe z kremowym kremem serowym. Jest bardzo łatwy do wykonania – wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i zmiksować, nie potrzebujesz nawet