Niebezpieczne pokarmy dla niemowlaka – Czego się wystrzegać?

Niebezpieczne pokarmy dla niemowlaka

Udostępnij ten post na:

Zwięźle i na temat! Chcesz zacząć samodzielnie karmić swoje dziecko? Zastanawiasz się, jak to zrobić? Szukasz listy produktów niebezpiecznych dla Twojego dziecka? Ten artykuł jest dla Ciebie!

Co proponować dziecku?

W pierwszej fazie rozszerzającej się diety najlepiej podawać kawałki w kształcie palca i wielkości. Powinny być na tyle miękkie, aby dało się je rozgnieść ustami. Niemowlęta absolutnie nie potrzebują zębów do żucia. Około 9-10 miesięcy niemowlęta rozwijają tak zwany chwyt cęgowy, który pozwala im chwytać jedzenie między palcem wskazującym a kciukiem jak szczypcami. Następnie można zaoferować mniejsze produkty spożywcze, takie jak fasolka szparagowa, pokrojona w plasterki lub pokrojona w kostkę marchew, rodzynki, grzanki, małe kawałki mięsa, maliny, jagody itp.

Co jest niebezpieczne dla dziecka?

Sam rozmiar to jednak nie wszystko! Poniżej znajdziesz listę produktów, których nigdy nie powinnaś pozwalać dziecku jeść samodzielnie. Możesz go wydrukować i powiesić na lodówce. Przekaż go również wszystkim opiekunom, którzy karmią Twoje dziecko. Żywność niebezpieczna, czyli żywność zwiększająca ryzyko zakrztuszenia. Tych pokarmów nie należy podawać niemowlętom i małym dzieciom w tej postaci, ponieważ są one bardzo niesmaczne i mogą być nie do przyjęcia dla dziecka. Oczywiście nie oznacza to, że każde dziecko, które przynajmniej raz zje ten pokarm, zakrztusi się. Cytowano wielu rodziców, którzy mówili: „Moje dziecko to zjadło i nic się nie stało.” Cieszę się, że nic się nie stało… ale to jak przejeżdżanie na czerwonym świetle – możesz przejechać na czerwonym świetle 20 razy i po 21 masz pecha. .. ponieważ narażasz się na większe ryzyko! Naprawdę nie chcemy sprawdzać, czy dziecko sobie z tym poradzi tym razem, prawda? Stwórz więc bezpieczne otoczenie, poznaj zasady udzielania pierwszej pomocy i nie podawaj jedzenia, które grozi zakrztuszeniem!

Czego nie powinno jeść dziecko?

Plasterki surowego jabłka – jedno z najbardziej niebezpiecznych produktów spożywczych! Surowe jabłka są twarde, trudne do pogryzienia przez dzieci i kruche, co ułatwia ich pękanie i wpadanie do ust. Podawaj jabłka w całości, starte lub pieczone/gotowane. Wiśniowe pomidory i całe winogrona – są wystarczająco duże, aby zablokować drogi oddechowe dzieci. Aby były bezpieczne – przetnij je wzdłuż na pół. Surowe orzechy, nasiona – są zbyt twarde dla dziecka do żucia, poczekaj do 2-3 roku życia. Orzechy i nasiona można posiekać, zmiksować lub zrobić z nich masło. Twarde surowe warzywa i owoce – takie jak surowe paluszki marchewkowe, kalarepa, niedojrzałe gruszki czy bardzo suche plasterki jabłek, można też podać całe surowe warzywo np. dużą marchewkę lub całość. Dzieci zjadają za dużo. Suszone owoce w całości — wymagają żucia, co jest złożoną czynnością, i mogą z łatwością wbić się w usta w kulkę, z którą dziecko nie może sobie poradzić. Podawaj je więc na talerzu (miękkie i pokruszone) lub pokrój na kawałki wielkości rodzynek. Parówki i parówki w całości – Jeśli chcesz karmić swoje dziecko parówkami, parówkami lub miękkimi kiełbaskami – przekrój je wzdłuż na pół. Kiełbasę można łamać w całości, dlatego dziecku trudno jest ją samodzielnie przeżuć. Całe warzywa liściaste – takie jak sałata, kapusta, endywia, cały liść szpinaku. To twarde jedzenie, które czasami przykleja się do kubków smakowych. Możesz je dusić, pesto, siekać i nie tylko.

Zobacz więcej