Brownie z czerwonej fasoli, mimo że nie zawierają ani grama mąki i cukru, są pyszne. Głównymi składnikami są czerwona fasola i banany. Ciasto jest słodkie, bogate w czekoladę, cudownie kremowe, a co najważniejsze, bez wyrzutów sumienia można zjeść nawet 2-3 kawałki ciasta!
Kaloryczność, ilości
Czas przygotowania: 20 minut, Czas pieczenia ciasta: 40 minut, Czas przygotowania polewy: 10 minut, Wielkość porcji: format 24 x 24 cm – 900 g, Kalorie: 310″ 100 g brownie, Dieta: Bezglutenowa, Wegetariańska
Składniki
Składniki Brownie:
2 puszki czerwonej fasoli – 500 g
4 małe jajka lub 3 duże jajka
6 łyżek kakao – około 40 gramów
około 1/3 szklanki oleju – 90 gramów
około 1/3 szklanki cukru – 80 gramów
1 średni banan
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na wegańską polewę:
4 łyżki oleju kokosowego – 40 g
3 miarki kakao – około 20 gramów
2 łyżki cukru waniliowego
8 łyżek wody
Przepis:
Szklanka ma pojemność 250 ml. Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki. Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 24-26 cm lub blacha o wymiarach około 24×24 cm. Piec: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Funkcja gorącego powietrza nie jest zalecana do brownies, aby ich nie wysuszyć. Czas pieczenia: Około 35-40 minut, do „suchego” patyczka. W przypadku brownie szaszłyki nie mogą być panierowane, ale mogą być lekko wilgotne. Kalorie obliczam na podstawie użytych przeze mnie składników. Aby zrobić 500 g puszki czerwonej fasoli, potrzebne są dwie puszki 420 ml czerwonej fasoli. Po całkowitym spuszczeniu solanki i wypłukaniu fasoli będziesz mieć około 250 gramów fasoli z puszki fasoli na sicie. Obierz średnio dojrzałego banana. Po obraniu powinno nam wyjść około 130 gramów bananów. Banany pokrój na małe kawałki i umieść w misce z fasolą. Dodaj także około 1/3 szklanki lub około 90 gramów oleju. Całość miksuj przez kilka minut, aż stanie się gładkim kremem. Możesz do tego użyć shakera lub blendera ręcznego z żyrafą. Staraj się bardzo dokładnie zmiksować wszystkie ziarna. Dodaj 40 gramów, czyli około 6 łyżek stołowych czystego kakao w proszku i łyżeczkę sody oczyszczonej do miski z mlekiem sojowym. Na tym etapie można również dodać szczyptę soli. Wskazówka: Możesz również użyć co najmniej 80% gorzkiej czekolady. Następnie użyj 60 gramów czekolady. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i pozwól jej ostygnąć przed dodaniem do fasoli. Wszystko razem mieszamy szpatułką lub łyżką. Wbij cztery małe jajka lub trzy duże jajka do miski miksera i dodaj około 1/3 szklanki brązowego lub zwykłego cukru. Ubijaj cukier i jajka mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajku. Pod koniec ubijania powinna powstać puszysta i lekka masa. Wskazówka: jeśli lubisz słodsze ciasto, dodaj trochę więcej cukru. Do miski z kremem jajecznym dodaj śmietankę z nibów kakaowych. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto wlewam do kwadratowej formy o wymiarach 24 x 24 cm. Można również użyć tortownicy o średnicy 24-26 cm. Przed wylaniem ciasta wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną oleju. Umieść ciasteczka fasolowe na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw górne/dolne opcje gotowania. Ciasto pieczemy około 35 – 45 minut. Po około 30 minutach sprawdź gotowość ciasta. Ostrożnie otwórz drzwiczki piekarnika i wbij w ciasto drewniany szpikulec. Jeśli szaszłyki wyjdą suche, placki z fasolą są gotowe. Moje piekły się 40 minut. Aby uzyskać bardziej wilgotne brownie, piecz o 5 minut krócej.
Po zakończeniu otwórz lekko drzwiczki piekarnika. Polecam użycie rękawic kuchennych do zablokowania drzwi i po prostu zrobić małą szczelinę. Po 10 minutach pozostaw uchylone drzwiczki i odczekaj chwilę przed wyjęciem ciasta z piekarnika. Wyjąć je z foremek i przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia. Wskazówka: Nie piecz ciastek zbyt długo, aby ciasto niepotrzebnie nie wyschło w piekarniku. Im dłużej ciasto będzie pieczone, tym mniej będzie wilgotne. Po upieczeniu brownie z fasoli od razu zacznij przygotowywać polewę. Ponieważ placki fasolowe piecze się bez mąki i nabiału, postanowiłam przygotować wegańską polewę. W rondelku umieść: 4 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki kakao w proszku, 2 łyżki dowolnego cukru (użyłam domowego cukru waniliowego) i zalej 8 łyżkami zwykłej wody. To jest typowa patelnia do brownie, więc nie rośnie za bardzo. Mimo wszystko było wilgotne, miękkie i puszyste. Po schłodzeniu można pokroić twaróg fasolowy na kawałki. Polecam udekorować je orzechami pekan lub orzechami włoskimi tuż przed podaniem.