Brownie z czerwoną fasolką

Brownie z czerwoną fasolką

Udostępnij ten post na:

Brownie z czerwonej fasoli, mimo że nie zawierają ani grama mąki i cukru, są pyszne. Głównymi składnikami są czerwona fasola i banany. Ciasto jest słodkie, bogate w czekoladę, cudownie kremowe, a co najważniejsze, bez wyrzutów sumienia można zjeść nawet 2-3 kawałki ciasta!

Kaloryczność, ilości

Czas przygotowania: 20 minut, Czas pieczenia ciasta: 40 minut, Czas przygotowania polewy: 10 minut, Wielkość porcji: format 24 x 24 cm – 900 g, Kalorie: 310″ 100 g brownie, Dieta: Bezglutenowa, Wegetariańska

Składniki

Składniki Brownie:
2 puszki czerwonej fasoli – 500 g
4 małe jajka lub 3 duże jajka
6 łyżek kakao – około 40 gramów
około 1/3 szklanki oleju – 90 gramów
około 1/3 szklanki cukru – 80 gramów
1 średni banan
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na wegańską polewę:
4 łyżki oleju kokosowego – 40 g
3 miarki kakao – około 20 gramów
2 łyżki cukru waniliowego
8 łyżek wody

Przepis:

Szklanka ma pojemność 250 ml. Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki. Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 24-26 cm lub blacha o wymiarach około 24×24 cm. Piec: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Funkcja gorącego powietrza nie jest zalecana do brownies, aby ich nie wysuszyć. Czas pieczenia: Około 35-40 minut, do „suchego” patyczka. W przypadku brownie szaszłyki nie mogą być panierowane, ale mogą być lekko wilgotne. Kalorie obliczam na podstawie użytych przeze mnie składników. Aby zrobić 500 g puszki czerwonej fasoli, potrzebne są dwie puszki 420 ml czerwonej fasoli. Po całkowitym spuszczeniu solanki i wypłukaniu fasoli będziesz mieć około 250 gramów fasoli z puszki fasoli na sicie. Obierz średnio dojrzałego banana. Po obraniu powinno nam wyjść około 130 gramów bananów. Banany pokrój na małe kawałki i umieść w misce z fasolą. Dodaj także około 1/3 szklanki lub około 90 gramów oleju. Całość miksuj przez kilka minut, aż stanie się gładkim kremem. Możesz do tego użyć shakera lub blendera ręcznego z żyrafą. Staraj się bardzo dokładnie zmiksować wszystkie ziarna. Dodaj 40 gramów, czyli około 6 łyżek stołowych czystego kakao w proszku i łyżeczkę sody oczyszczonej do miski z mlekiem sojowym. Na tym etapie można również dodać szczyptę soli. Wskazówka: Możesz również użyć co najmniej 80% gorzkiej czekolady. Następnie użyj 60 gramów czekolady. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i pozwól jej ostygnąć przed dodaniem do fasoli. Wszystko razem mieszamy szpatułką lub łyżką. Wbij cztery małe jajka lub trzy duże jajka do miski miksera i dodaj około 1/3 szklanki brązowego lub zwykłego cukru. Ubijaj cukier i jajka mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajku. Pod koniec ubijania powinna powstać puszysta i lekka masa. Wskazówka: jeśli lubisz słodsze ciasto, dodaj trochę więcej cukru. Do miski z kremem jajecznym dodaj śmietankę z nibów kakaowych. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto wlewam do kwadratowej formy o wymiarach 24 x 24 cm. Można również użyć tortownicy o średnicy 24-26 cm. Przed wylaniem ciasta wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną oleju. Umieść ciasteczka fasolowe na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw górne/dolne opcje gotowania. Ciasto pieczemy około 35 – 45 minut. Po około 30 minutach sprawdź gotowość ciasta. Ostrożnie otwórz drzwiczki piekarnika i wbij w ciasto drewniany szpikulec. Jeśli szaszłyki wyjdą suche, placki z fasolą są gotowe. Moje piekły się 40 minut. Aby uzyskać bardziej wilgotne brownie, piecz o 5 minut krócej.
Po zakończeniu otwórz lekko drzwiczki piekarnika. Polecam użycie rękawic kuchennych do zablokowania drzwi i po prostu zrobić małą szczelinę. Po 10 minutach pozostaw uchylone drzwiczki i odczekaj chwilę przed wyjęciem ciasta z piekarnika. Wyjąć je z foremek i przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia. Wskazówka: Nie piecz ciastek zbyt długo, aby ciasto niepotrzebnie nie wyschło w piekarniku. Im dłużej ciasto będzie pieczone, tym mniej będzie wilgotne. Po upieczeniu brownie z fasoli od razu zacznij przygotowywać polewę. Ponieważ placki fasolowe piecze się bez mąki i nabiału, postanowiłam przygotować wegańską polewę. W rondelku umieść: 4 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki kakao w proszku, 2 łyżki dowolnego cukru (użyłam domowego cukru waniliowego) i zalej 8 łyżkami zwykłej wody. To jest typowa patelnia do brownie, więc nie rośnie za bardzo. Mimo wszystko było wilgotne, miękkie i puszyste. Po schłodzeniu można pokroić twaróg fasolowy na kawałki. Polecam udekorować je orzechami pekan lub orzechami włoskimi tuż przed podaniem.

Zobacz więcej

Jak żłobek wpływa na rozwój emocjonalny dzieci
Uncategorized

Jak żłobek wpływa na rozwój emocjonalny dzieci?

Pierwsze lata życia są okresem niezwykle intensywnego rozwoju emocjonalnego u dzieci. To właśnie w tym okresie formują się podstawy ich zdolności do rozpoznawania, wyrażania i

Marchewkowy tort
Przepisy dla dzieci

Marchewkowy tort – Tort bez cukru, glutenu i mleka

Pyszne trzywarstwowe ciasto marchewkowe z kremowym kremem serowym. Jest bardzo łatwy do wykonania – wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i zmiksować, nie potrzebujesz nawet