Często jemy naleśniki na śniadanie, obiad czy kolację. Chętnie po nie sięgamy, bo dają nam tak wiele możliwości i – cóż – są po prostu pyszne. Ale co robisz, gdy masz ochotę na naleśniki, ale brakuje składników? Jak zrobić naleśniki bez jajek, mąki pszennej, mleka? sugerujemy.
Jaką rolę spełnia mąka w naleśnikach?
Aby skutecznie zastąpić mąkę w naleśnikach, musisz najpierw zrozumieć rolę mąki w cieście naleśnikowym. W końcu w klasycznym przepisie nie ma niespodzianek — liczy się każda część przepisu. Na przykład w przypadku naleśników jajka są – domyślnie – materiałem wiążącym ciasto. Naleśniki nie przyklejają się do powierzchni patelni dzięki dużej ilości oleju. Z drugiej strony woda gazowana napowietrza ciasto, czyniąc je bardziej puszystym. Mąka z kolei nadaje ciastu sprężystość i odpowiednią strukturę po smażeniu dzięki zawartości glutenu. Czego zatem użyć, aby miało to sens? Po pierwsze, mąkę w przepisie możesz zastąpić taką samą ilością mąki bezglutenowej (najlepiej mieszanką kilku rodzajów mąki, którą kupisz w dużym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością). Jeśli masz dobry blender, młynek do ziarna lub młynek do kawy (najlepiej elektryczny), możesz też samodzielnie zmielić ryż na mąkę ryżową lub płatki owsiane na płatki owsiane.
Przepis na naleśniki bez mąki
Składniki:
1 budyń o wadze 40g (słodzony lub niesłodzony – według nas użyłam niesłodzonej śmietanki)
1 jajko
120 ml mleka
opcjonalnie: skórka z cytryny
1 łyżka klarowanego masła lub oleju jadalnego
Przepis:
Połącz składniki za pomocą trzepaczki lub miksera. Odstaw na 10-15 minut. Ciasto jest cienkie, ale nie martw się, tak właśnie jest. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją odrobiną tłuszczu, moim zdaniem najlepsze jest masło klarowane (ale mogą być też beztłuszczowe, jeśli mamy dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką). Nakładać cienką warstwę ciasta. Smażymy około 1-2 minuty z obu stron.