W każdym supermarkecie możemy zobaczyć setki produktów „przyjaznych dzieciom”. Czekoladowe batoniki z „Psiego Patrolu”, jogurt ze Świnką Peppą, charakterystyczne chipsy ziemniaczane „Reks” i wiele innych smakołyków przyciąga wzrok dzieci. Niestety często są one nieproporcjonalnej jakości do kolorowych obrazków, a składniki składają się głównie z cukru, często oleju palmowego lub sztucznych dodatków.
Dlaczego warto postawić na zdrowe słodycze?
Nie ma wątpliwości, że dzieci szczególnie uwielbiają słodki smak. Niestety regularne spożywanie cukrów prostych może prowadzić do problemów zdrowotnych. Dodatkowo produkty przeznaczone dla dzieci często zawierają całe mnóstwo szkodliwych związków, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, uwodornione tłuszcze roślinne, sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. W rezultacie u dzieci, które zjedzą ten słodki przysmak, może rozwinąć się próchnica zębów, problemy żołądkowo-jelitowe, wzmożone reakcje alergiczne, nadpobudliwość i słaba koncentracja. Na dłuższą metę to najkrótsza droga do otyłości, cukrzycy czy miażdżycy. Zdrowe cukierki dla dzieci nie tylko nie zawierają wspomnianych dodatków, ale przemycają też witaminy i minerały. W tej kategorii znajdziesz słodycze z pełnego ziarna zbóż, roślin strączkowych, orzechów, nasion, ziaren kakaowca oraz owoców i warzyw. To nie tylko zdrowsze wersje popularnych słodyczy, takich jak kruche ciasteczka, czekolada czy krówki, ale także całkowicie oryginalne składniki, wypełnione prozdrowotnymi dodatkami – takimi jak suszone owoce, pestki słonecznika, siemię lniane, suszone owoce, wiórki kokosowe, migdały czy orzechy. Najlepszą opcją dla dzieci są niewątpliwie niesłodzone słodycze. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników najczęściej spotykane są owoce – producenci wykorzystują w tym celu daktyle, banany czy morele, dzięki czemu uzyskuje się słodycz.
Zdrowe zamienniki cukru
Już teraz na sklepowych półkach mamy sprawdzone zamienniki cukru, które są nie tylko zdrowe, ale czasem nawet słodsze od cukru! Należą do nich: Stewia – ma właściwości prozdrowotne, przeciwzapalne i wzmacniające odporność, a także może obniżać poziom cukru we krwi. Erytrytol – praktycznie bezkaloryczny i może być stosowany przez diabetyków. Wygląda jak cukier stołowy i jest trochę mniej słodki. Taumatyna – obecnie uważana za jedną z najsłodszych substancji, szeroko rozpowszechniona w Portugalii, Hiszpanii i we Włoszech. Nie jest zbyt popularny ze względu na dość wysoką cenę. Lukrecja — popularna wśród czarnych kropli i żelek. Jednak jego słodycz może budzić kontrowersje i sprzeciw, ale nie można powiedzieć, że ma właściwości prozdrowotne. Ksylitol – Popularny zamiennik cukru w gumie do żucia lub cukierkach ze względu na brak działania próchnicotwórczego. Ma również o 40% mniej kalorii.
Zdrowe barwniki i zagęszczacze
Karoten (E160a) – Naturalny związek występujący w warzywach i owocach. Czerwień buraczana (E162) – Naturalny barwnik buraczany. Kurkumina (E100) – prozdrowotny składnik kurkumy. Ryboflawina (E101) – Witamina B2, naturalny żółty barwnik. Antocyjany (E163) – Występują np. w jagodach. Guar Gum (E412) – Naturalna substancja z nasion rośliny strączkowej. Działa jak włókno. Działa jako prebiotyk, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy. Carob Gum (E410) – Również naturalny składnik pozyskiwany z nasion rośliny strączkowej, znanej również jako drzewo chleba świętojańskiego. Może złagodzić objawy dyskomfortu trawiennego, a czasami można go również stosować zamiast kakao. Pektyna (E440) – Naturalny zagęszczacz występujący w skórce owoców. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Z pomocą powyższych składników możemy również przygotować zdrowe alternatywy dla posiłków dla dzieci w domu, bez szkodliwych substancji, takich jak dodatek cukru. To najlepszy wybór dla całej rodziny.