Podawanie dzieciom jedzenia z rodzinnego stołu to duży plus dla tych, którzy przygotowują posiłki. W ten sposób nie musisz gotować specjalnie dla dziecka. Należy jednak uważać na pokarmy w posiłkach, ponieważ jest kilka produktów, których powinniśmy unikać, dodając do diety dziecka, w tym: Sól i cukier. Sól w diecie dziecka powinna być ściśle ograniczona i najlepiej całkowicie jej unikać w pierwszym roku życia. Jaka jest bezpieczna ilość soli w diecie dziecka? Kiedy można dodawać sól do jedzenia dla niemowląt? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.
Niemowle a sól
Sól to inaczej NaCl (chlorek sodu). Sód jest bardzo ważnym pierwiastkiem w naszym organizmie, bierze udział w kontrolowaniu objętości płynu zewnątrzkomórkowego oraz utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Pomaga kontrolować skurcze mięśni, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz dostarcza składniki odżywcze do komórek organizmu. Głównym źródłem sodu w naszej diecie jest sól kuchenna. W przypadku niemowląt takim źródłem jest mleko matki lub mleko rekonstytuowane, które stanowi podstawę diety dziecka w pierwszym roku życia. Dlatego dodatkowa sól w diecie dziecka jest zbędna. Mleko matki lub mleko modyfikowane zawiera sód, który w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu dziecka na ten składnik diety w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia. Jednak w drugiej połowie roku (okres rozszerzania diety) nadal nie zaleca się posiłków z dodatkiem soli, ponieważ naturalnie występujący sód w pożywieniu, którym karmimy nasze dzieci jest wystarczający.
Jeśli posolisz to na pewno zje
Niemowlakom nie przeszkadza brak soli w jedzeniu, ponieważ nie są one tak przyzwyczajone do słonych smaków jak my dorośli. To, co nam wydawało się mdłe jak marchewka czy bez smaku puree z brokułów, dla takiego malucha może być pysznym nowym smakiem. Nie warto więc sugerować się własnymi preferencjami ani przekonywać bliskich do dodawania soli do posiłków. Często widzę, jak rodzice soliją lub dodają cukier do posiłków swojego dziecka, aby zachęcić je do jedzenia. Moim zdaniem nie jest to dobre rozwiązanie. Istnieje wiele innych powodów, dla których dziecko może nie chcieć jeść, oprócz braku soli lub cukru
Jak ograniczać sól w diecie?
Po pierwsze, nie dodajemy soli do potraw, które zjadają dzieci. Talerz możemy posypać solą. Wybieramy surowe produkty. Produkty przetworzone mogą zawierać setki razy więcej sodu niż produkty świeże ze względu na wysoki poziom soli dodawanej podczas produkcji. Na przykład zielony groszek zawiera 2 mg sodu na 100 g, a ten sam groszek konserwowy zawiera już 178 mg sodu na 100 g produktu. CZYTAMY ETYKIETY – Sprawdzamy zawartość soli w naszych produktach. Zamiast soli dodajemy zioła i przyprawy. Do przygotowania naszych potraw używamy świeżych produktów. Warzywa z puszki, takie jak groszek i fasola, należy dokładnie przepłukać przed dodaniem do potraw.