Frytki ze słodkich ziemniaków, które są wyjątkowo chrupiące w piekarniku, to pyszna przekąska. Są zdrowsze niż te tradycyjne. Świetnie smakują z czosnkowym sosem jogurtowym lub posypane serem feta. Podpowiadamy, jak krok po kroku je przygotować – jeden szczegół jest szczególnie ważny. Sprawdź nasze porady i wypróbuj nasz przepis na frytki ze słodkich ziemniaków.
Czym są bataty?
Słodkie ziemniaki, znane również jako kojoty ziemniaczane, kojoty ziemniaczane lub słodkie ziemniaki, to warzywa, które zostały sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie cieszą się w Polsce coraz większą popularnością i uznaniem ze względu na walory smakowe i odżywcze. Istnieje około 400 odmian tego warzywa uprawianych w kolorze fioletowym, czerwonym, pomarańczowym i białym. Ciekawym zamiennikiem ziemniaków w naszej diecie są słodkie ziemniaki. Mają tę zaletę, że świetnie nadają się do deserów. Są przykładem szerokiej gamy możliwości spożywania warzyw bulwiastych. Nie bez znaczenia jest również bogata wartość odżywcza tego egzotycznego produktu
Jak zrobić frytki ze słodkich ziemniaków
Składniki:
3 słodkie ziemniaki,
5 łyżek rzepaku lub oliwy z oliwek,
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki czosnku,
szczypta chilli
Przepis:
Obierz słodkie ziemniaki, aż staną się ciemnopomarańczowe. Pokrój je w kształty chipsów. Opłucz przygotowane bataty zimną wodą, następnie zalej zimną wodą i odstaw na około 20 minut. Osusz słodkie ziemniaki ręcznikiem papierowym, a następnie przenieś do dużej miski, gdzie łatwo się wymieszają. W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) z przyprawami. Skropić olejem ziemniaki, tak aby każdy kawałek był całkowicie pokryty. Posypać przyprawami i ponownie wymieszać. Ułóż połówki słodkich ziemniaków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. W trakcie pieczenia można je przewrócić.