Placki z jabłkami i bananami – Najlepszy przepis

Placki z jabłkami i bananami

Udostępnij ten post na:

Sekretem idealnego początku dnia jest obfite śniadanie. Dlatego dzisiaj zapraszam Was do wspólnego celebrowania dzisiejszego poranka. Do tego idealnie sprawdzą się naleśniki z jabłkami i bananami, które wypełnią dom odrobiną dzieciństwa. Ciepły, słodki i idealnie puszysty, doskonale komponuje się z aromatyczną kawą lub ciemnym kakao. Naleśniki z pewnością wywołają uśmiech na Twojej twarzy i rozjaśnią Twój dzień…

Składniki:

2 jabłka, 2 dojrzałe banany, 2 jajka, 100 g jogurtu naturalnego, ok. 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka cukru

Przepis

Banany obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać banany i pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Naleśniki smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Tuż przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Wartość odżywcza, ilość kalorii

Naleśniki były pyszne, ale niestety bardzo kaloryczne. Ponadto są wytwarzane na bazie mąki pszennej i nie są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych (zaspokojone jest zaledwie kilka procent dziennego zapotrzebowania na te składniki). Niestety zbyt częste spożywanie tradycyjnych naleśników może zwiększać ryzyko nadwagi i otyłości, a także chorób serca. Zbyt częste sięganie po naleśniki również może niekorzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Kalorie – 209 kcal Białko – 5,4 g Tłuszcz – 6,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe – 0,89 g Jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 3,33 g Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 1,89 g Cholesterol – 21,8 g Węglowodany – 33,4 g Błonnik – 1,6 g Minerały (zalecany % dziennej wartości dla osoby dorosłej) Wapń – 35,1 mg (4%) Sód – 1,95 mg (0,1%) Fosfor – 62,9 mg (9%) Potas – 132,2 mg (4%) Żelazo – 0,77 mg (0,8%) Magnez – 9,3 mg (2%) Cynk – 0,49 mg (4%) Miedź – 0,05 mg (6%). Witaminy: Witamina B1 – 0,083 mg (6%) Witamina B2 – 0,122 mg (9%) Witamina B6 – 0,044 mg (3%) Witamina E – 1,7 mg (17%) Niacyna – 0,65 mg (4%) Witamina B12 – 0,17 mcg (7%) Kwas foliowy – 67,6 mcg (17%) Witamina C – 2,96 mg (3%) Witamina A – 21,4 mcg (2%) Witamina D – 0,099 mcg (7%). Wartość odżywcza: samookreślenie, % zalecanego dziennego spożycia na podstawie Norm Żywieniowych Instytutu ŻŻ 2017

Zobacz więcej

Jak żłobek wpływa na rozwój emocjonalny dzieci
Uncategorized

Jak żłobek wpływa na rozwój emocjonalny dzieci?

Pierwsze lata życia są okresem niezwykle intensywnego rozwoju emocjonalnego u dzieci. To właśnie w tym okresie formują się podstawy ich zdolności do rozpoznawania, wyrażania i

Marchewkowy tort
Przepisy dla dzieci

Marchewkowy tort – Tort bez cukru, glutenu i mleka

Pyszne trzywarstwowe ciasto marchewkowe z kremowym kremem serowym. Jest bardzo łatwy do wykonania – wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i zmiksować, nie potrzebujesz nawet