Sekretem idealnego początku dnia jest obfite śniadanie. Dlatego dzisiaj zapraszam Was do wspólnego celebrowania dzisiejszego poranka. Do tego idealnie sprawdzą się naleśniki z jabłkami i bananami, które wypełnią dom odrobiną dzieciństwa. Ciepły, słodki i idealnie puszysty, doskonale komponuje się z aromatyczną kawą lub ciemnym kakao. Naleśniki z pewnością wywołają uśmiech na Twojej twarzy i rozjaśnią Twój dzień…
Składniki:
2 jabłka, 2 dojrzałe banany, 2 jajka, 100 g jogurtu naturalnego, ok. 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka cukru
Przepis
Banany obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać banany i pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Naleśniki smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Tuż przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza, ilość kalorii
Naleśniki były pyszne, ale niestety bardzo kaloryczne. Ponadto są wytwarzane na bazie mąki pszennej i nie są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych (zaspokojone jest zaledwie kilka procent dziennego zapotrzebowania na te składniki). Niestety zbyt częste spożywanie tradycyjnych naleśników może zwiększać ryzyko nadwagi i otyłości, a także chorób serca. Zbyt częste sięganie po naleśniki również może niekorzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Kalorie – 209 kcal Białko – 5,4 g Tłuszcz – 6,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe – 0,89 g Jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 3,33 g Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 1,89 g Cholesterol – 21,8 g Węglowodany – 33,4 g Błonnik – 1,6 g Minerały (zalecany % dziennej wartości dla osoby dorosłej) Wapń – 35,1 mg (4%) Sód – 1,95 mg (0,1%) Fosfor – 62,9 mg (9%) Potas – 132,2 mg (4%) Żelazo – 0,77 mg (0,8%) Magnez – 9,3 mg (2%) Cynk – 0,49 mg (4%) Miedź – 0,05 mg (6%). Witaminy: Witamina B1 – 0,083 mg (6%) Witamina B2 – 0,122 mg (9%) Witamina B6 – 0,044 mg (3%) Witamina E – 1,7 mg (17%) Niacyna – 0,65 mg (4%) Witamina B12 – 0,17 mcg (7%) Kwas foliowy – 67,6 mcg (17%) Witamina C – 2,96 mg (3%) Witamina A – 21,4 mcg (2%) Witamina D – 0,099 mcg (7%). Wartość odżywcza: samookreślenie, % zalecanego dziennego spożycia na podstawie Norm Żywieniowych Instytutu ŻŻ 2017