Marchewkowy tort – Tort bez cukru, glutenu i mleka

Marchewkowy tort

Udostępnij ten post na:

Pyszne trzywarstwowe ciasto marchewkowe z kremowym kremem serowym. Jest bardzo łatwy do wykonania – wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i zmiksować, nie potrzebujesz nawet miksera. Ciasto było bardzo wilgotne i pyszne, dobrze doprawione i posypane orzechami włoskimi. Możesz zrobić to dzień wcześniej, a następnego dnia będzie smakować jeszcze lepiej.

Uwagi przed rozpoczęciem przygotowania tortu

Nie zastępuj białego cukru brązowym cukrem, spowoduje to, że ciasto będzie rozmoczone. Mus jabłkowy jest ucierany z duszonych jabłek.Kupiłam gotowe puszki, które również mogą sprawić, że ciasto będzie bardziej wilgotne bez posmaku jabłek. Jak utrzeć marchewkę: Zdecydowanie na małych oczkach tarki, ale to też zależy od upodobań, dla mnie marchewki utarte na większych oczkach są zbyt oczywiste. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Forma do ciasta musi być wysoka, w moim przypadku 7,5 cm, mierząc od środka (!) tortownicy/okrągłej formy, standardowe tortownice nie są wystarczająco wysokie. Ciasto można upiec w 1 wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm, 2 dolnych tortownicach (jedną pieczemy 1 poziom a drugą 2) lub 3 tortownicach jeśli mamy wystarczająco duży piekarnik (jest to najwygodniejsze metodą bez krojenia ciasta), pieczemy 1 warstwę przez 45 minut, 2 warstwy przez 60 minut, a 3 warstwy długo, co najmniej 1,5 godziny. Nie można jednak upiec ani jednej warstwy ciasta, a reszta ciasta leży na blacie i czeka na upieczenie. Ciasto zawiera sodę i wymaga pieczenia ciasta natychmiast po wymieszaniu. Możesz użyć okrągłej tortownicy lub tortownicy (ma wyjmowane boki), ale przed użyciem upewnij się, że jest szczelna. Ciasto należy dokładnie wystudzić przed pokrojeniem wierzchu (co ułatwia krojenie) i posmarowaniem kremem maślanym. Jeśli ciasto jest ciepłe, a krem ​​zacznie spływać, ciasto można przechowywać w lodówce, aby szybko je zachować i wszystko ładnie stężeje. Przechowywanie: Przechowuj ciasto w lodówce do 3 dni. Zamrażanie: Ciasto dobrze się zamraża i można je zamrozić w całości lub w całości i rozmrozić w lodówce.

Składniki

310 g mąki 2,5 szklanki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki suszonego imbiru, 3 goździki. Mokre składniki: 450g drobno startej marchwi, obranej wagi, 235g oleju 1 szklanka, najlepiej neutralnego, 85g musu jabłkowego 1/3 szklanki, 4 duże jajka, 200g białego cukru 1 szklanka, 150g czerwonego ¾ szklanki cukru, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, ¾ szklanki siekanego orzechy włoskie lub pekan. Krem: 450g gęstego serka śmietankowego Użyłam Philadelphia, w temperaturze pokojowej, 115g miękkiego masła! 240g cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli

Przepis

Ciasto Marchewkowe: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotować okrągłą blachę do pieczenia lub tortownicę o średnicy 20 cm i wysokości co najmniej… Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Przygotuj wszystkie składniki, a następnie ustaw piekarnik na 160 stopni, gaz 3, góra-dół. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i goździki (można je zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu). Połącz wszystkie mokre składniki: drobno startą marchewkę, olej, mus jabłkowy, jajka, biały i brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, posiekane orzechy włoskie. Dodaj suche składniki do mokrych i ubijaj mikserem do połączenia, nie za długo. Wlej masę do przygotowanej formy i piecz przez 1 godzinę 30 minut – 1 godzinę 45 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia sprawdzić, czy ciasto się zarumieniło, a jeśli tak, przykryć luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto jest gotowe, gdy drewniany szpikulec wbity w środek wyschnie. Po włożeniu ciasta do piekarnika przystępujemy do przygotowania kremu. Krem Serowy: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać cukier w 3 porcjach i miksować około 2-3 minuty, aż powstanie puszysta masa. Dodaj serek śmietankowy i mieszaj, aż powstanie gładki krem. Dodać sok z cytryny i sól, wymieszać. Krem wstawić do lodówki (w tym czasie ciasto się upiecze). Złóż ciasto: Umieść upieczone ciasto na ruszcie w tortownicy na 10 minut, następnie zdejmij pierścień i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, co najmniej 60 minut! (jeśli pieczesz całe ciasto). Pokrój ciasto na 3 blaty: zacznij od zaznaczenia nożem wysokości wierzchołków ze wszystkich czterech stron. Następnie zacznij ciąć górę (dużym ząbkowanym nożem), wykonując płytkie nacięcia ze wszystkich stron i przecinając całą górę. Jeśli góra jest lekko wybrzuszona, możesz użyć noża, aby ją trochę ogolić, aby była bardziej wyrównana. Teraz składamy ciasto: pierwszy wierzch ciasta (najbardziej nierówny powinien być pierwszy blat ciasta (najniższy), najbardziej równy spód powinien sięgać samego wierzchu ciasta. Włóż tortownicę między wierzchy ciasta , następnie przełożyć na talerz. Każdy wierzch utrzeć, wygładzić i na koniec natłuścić boki ciasta i wygładzić wierzch ciasta. Ciasto można posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić ciasto do lodówki na min. godzinę – tym lepiej kroić (czas chłodzenia może być dłuższy).

Zobacz więcej

Jak żłobek wpływa na rozwój emocjonalny dzieci
Uncategorized

Jak żłobek wpływa na rozwój emocjonalny dzieci?

Pierwsze lata życia są okresem niezwykle intensywnego rozwoju emocjonalnego u dzieci. To właśnie w tym okresie formują się podstawy ich zdolności do rozpoznawania, wyrażania i

Marchewkowy tort
Przepisy dla dzieci

Marchewkowy tort – Tort bez cukru, glutenu i mleka

Pyszne trzywarstwowe ciasto marchewkowe z kremowym kremem serowym. Jest bardzo łatwy do wykonania – wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i zmiksować, nie potrzebujesz nawet