Rodzice karmiący swoje pociechy wyłącznie produktami roślinnymi bez wsparcia lekarzy i dietetyków narażają je na wiele niebezpieczeństw. Jedzenie wegetariańskie jest bezpieczniejsze. Z różnych powodów dieta wegańska – całkowity brak mięsa, nabiału, jaj i innych produktów pochodzenia zwierzęcego – zyskuje na popularności na całym świecie. Wiąże się z nim wiele poważnych kontrowersji. Niedawno międzynarodowi eksperci na 50th Annual Congress of the European Society of Gastroenterology, Hepatology and Pediatric Nutrition (ESPGHAN) wydali ważne ostrzeżenie dotyczące stosowania diety wegańskiej.
Czy dieta roślinna jest niezdrowa?
Głównym zagrożeniem niemowląt i dzieci stosujących niektóre diety, zwłaszcza wegańskie, jest ich zachwianie równowagi, czyli niedotrzymanie indywidualnych norm energetycznych i żywieniowych odpowiednich dla wieku i płci dziecka. U dzieci niezbilansowana dieta zwiększa ryzyko opóźnień rozwojowych. Niezaspokojenie zapotrzebowania niemowląt i dzieci na witaminę B12 może prowadzić do nieodwracalnych zaburzeń funkcji poznawczych, a nawet śmierci. W przypadku niemowląt i dzieci należy w tym przypadku zauważyć, że niezależnie od wybranego sposobu żywienia, dieta zapewni zaspokojenie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze niezbędne do wzrostu i rozwoju małych dzieci. U młodzieży ograniczenia dietetyczne mogą odzwierciedlać zaburzenia odżywiania, dlatego zawsze należy zapewnić motywację do jedzenia w tej grupie.
Czy dieta roślinna może zapewnić wszystkie wymagane wartości odżywcze?
W zależności od stopnia wycofywania produktu określ, na które składniki należy zwrócić szczególną uwagę przy rozszerzaniu diety dziecka, a następnie podczas suplementacji, aby dobrać odpowiednią strategię planowania posiłków i zmniejszyć ryzyko ich niedoborów. Eksperci powinni również edukować rodziców dzieci na temat możliwych zagrożeń związanych ze spożywaniem przez dzieci niezbilansowanej diety i/lub rezygnacją z przepisanych suplementów. Zaspokojenie potrzeb energetycznych nie powinno stanowić problemu na diecie produktów roślinnych. Jest to ważne, ponieważ białko jest wykorzystywane jako źródło energii do wzrostu i odnowy tkanek, gdy dostępna energia jest niska. Czasami duże ilości błonnika mogą zwiększać uczucie sytości, prowadząc do zmniejszenia spożycia pokarmu, co prowadzi do zmniejszenia energii. Ważne jest, aby monitorować wzrost dziecka, czyli regularnie sprawdzać wagę dziecka.