Kruche ciasteczka to świąteczny klasyk, ale nie tylko. W zeszłym roku użyłam mąki orkiszowej i miodu zamiast cukru dla smaku. Jest doskonały, delikatny i aromatyczny. Osobiście nie jestem zwolennikiem cukru dla dzieci poniżej 1 roku życia, które nie mają jeszcze solidnej diety i dopiero uczą się jeść i odkrywać nowe smaki.
Przepis na ciastka orkiszowe bez cukru
Składniki:
1 ¼ szklanki (około 150 gramów) mąki orkiszowej pełnoziarnistej, zmielonej w temperaturze 1500 lub wyższej
½ kostki masła (100g) – w wersji wegańskiej można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego
¼ szklanki (około 50 gramów) ksylitolu lub erytrytolu
szczypta soli
Opcjonalnie: 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietanki (w wersji wegańskiej krem kokosowy lub owsiany)
Przepis:
Mąkę przesiej do miski i dodaj kilka kostek zimnego masła (olej kokosowy), ksylitol, sól i jogurt/śmietankę. Szybko ugniataj.
Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyciąć 20 ciasteczek.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw program pieczenia bez konwekcji góra-dół.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 10 minut, aż do uzyskania głębokiego złotego koloru.
Porady do przepisu
Jogurt możesz zastąpić gęstym mlekiem kokosowym lub mlekiem kokosowym. Alternatywnie, jeśli ciasto ma odpowiednią konsystencję przed dodaniem jogurtu, można pominąć ten dodatek.
Ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.
Ciasteczka to świetny pomysł na jadalny bezcukrowy prezent dla bliskich, którzy mają ochotę na zdrowe słodycze bez cukru.
W wersji wegańskiej zastąp masło olejem kokosowym lub innym masłem orzechowym, a jogurt płatkami owsianymi lub kremem kokosowym.